Premieră juridică cu semnificație istorică în Austria: Contestația admisă, alegerile prezidențiale anulate!

Gerhart Holzinger își aranjează discret ochelarii. Blana albă, de hermelină, contrastează cu movul gulerului robei de președinte al Curții Constituționale din Austria. Se aude doar zgomotul aparatelor de fotografiat! Președintele citește cu voce înceată verdictul! Televiziunile își întrerup emisiunile în regim de… breaking news!

Cei 14 judecători ai Curții Constituționale au admis contestația depusă de Heinz-Christian Strache din partea Partidului libertății (FPÖ) versus autoritatea electorală federală (Bundeswahlbehörde) din subordinea Ministerului de interne: rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale federale, desfășurat în 24.05.2016, atunci când austriecii și-au ales cel de-al treisprezecelea președinte federal pentru un mandat de șase ani în persoana dr. Alexander Van der Bellen, se anulează!

Participarea la vot a fost de 72,7% iar diferența de aprox. treizeci de mii de voturi era în favoarea lui Van der Bellen. Curtea nu a pus însă în discuție faptul că astfel 50,3% din voturile valabil exprimate i-au revenit, inclusiv cele trimise prin corespondență, candidatului susținut de partidul verzilor. Depunerea jurămîntului noului președinte federal, plănuită a avea loc pe 8 iulie 2016, nu va mai avea loc!

Până la noile alegeri, care vor avea loc în septembrie 2016, Austria va fi condusă temporar de un colectiv format din cei trei președinți ai Nationalrat-ului (parlamentul federal), printre care se află și candidatul Norbert Hofer. Perdantul din mai devine președinte interimar și alegerile se repetă. Este un caz unic în istoria Austriei.

Jurisprudența a învins iar petentului îi revin laurii salvatorului democrației. Art. 60 al Constituției obligă la protejarea absolută a libertății și secretului votului! Legea constituțională a alegerii președintelui federal, pragraful 14a, privind procedura de numărare a voturilor, fiind și ea încălcată, conform motivației citite de judecătorul Holzinger.

Abaterile ar fi putut influența rezultatul alegerilor. Curtea Constituțională precizează că dovada influențării votului prin eventuala manipulare a rezultatelor nu e necesară. Increderea populației în aplicarea riguroasă a legii este semnificativă! Sunt vizate mai mult decât dublul voturilor care au făcut diferența între câștigător și învins.

Este un succes pentru cunoscutul avocat vienez Dieter Böhmdorfer, fost ministru federal al justiției între 2000 – 2004. Astfel, avocatului Böhmdorfer, cât și partidului libertății, le-a reușit să dovedească că nici măcar funcționarii austrieci, proverbiali pentru sârguință și seriozitate, nu sunt infailibili! Partidului libertății, condus cândva de controversatul Jörg Haider, formațiune parlamentară cu tentă populistă, aflată în fruntea sondajelor de opinie în cazul unor alegeri parlamentare anticipate la aprox 40% din preferințele electoratului, îi reușește să devină un soi de campion democrației și să transforme un vot de blam într-un util exercițiu de asumare echidistantă a democrației în Austria. Proba imediată (prima-facie) s-a impus dictatului faptic al rezultatului care – din perspectiva prezervării funcționalității sistemului democratic – nu mai primează!

Suspiciunile privind alterarea procedurilor legale a desfășurării corecte a alegerilor au vizat un număr semnificativ de voturi, mult superior avansului candidatului Van de Bellen, într/o serie de circumscripții electorale. Curtea Constituțională a constatat după audierea a sute de martori și administrarea probelor că alegerile s-au desfășurat cu încălcarea legii și astfel s-au creat, printr-o multitudine de abateri de ordin formal în ceea ce privește deschiderea plicurilor cu sutele de mii de voturi, trimise prin corespondență, premisele eventuale ale fraudării alegerilor.

Decizia prezervă imparțialitatea instituției, recunoaște astfel vina organizatorică a statului, implică de la caz la caz răspunderea administrativă, penală și patrimonială directă a funcționarilor implicați, împotriva cărora procuratura desfășoară deja demersuri și a fost dată în sensul practicii stricte a Curții, existând mai multe precedente, cel mai cunoscut și discutat în sesiunile publice fiind cel din 1927 în care însuși Hans Kelsen, părintele constituției austriece, a pledat în fața aceleași instanțe și a obținut anularea parțială a alegerilor viciate într-un sector al capitalei austriece.

Curtea Constituțională a Austriei este formată din cinci profesori universitari de drept, patru juriști, trei avocați, un procuror și un expert administrativ cu studii juridice. Opt din cei paisprezece membri au fost propuși de catre partidul social-democrat SPÖ, aflat la putere. Președintele Curții Constituționale este Gerhart Holzinger, 69 de ani, care a condus serviciul constituțional al Cancelariei federale (a primului ministru austriac). Hotărârea Curții a fost citită în ședință publică în ziua de vineri, 01.07.2016 la Viena, în prezența a sute de jurnaliști. Motivația i-a urmat și a explicat că decizia nu face pe nimeni dintre cei doi pretendenți să fie câștigător.

La Viena, zarurile au fost aruncate. Se încheie o lungă perioadă de stabilă stagnare a unei țări cu o economie “de invidiat”, s-ar putea spune. Vulturul bicefal austriac s-a trezit într-un prezent zbuciumat și se simte puternic! Avocatul Böhmdorfer privește îngândurat. Deasupra chipului său se poate citi pe peretele Curții constituționale “dreptul izvorăște de la popor”…

I-a reușit să-și atingă scopul, să-și servească clientul, dar a schimbat și istoria. Austria va arăta altfel începând din acest moment!

Articol apărut pe situl www.avocatura.com