Opinie politici economice

Extras din editorialul revistei DeBizz ediția online – 2015

România are nevoie de infrastructură, de oameni calificați și trebuie să ofere stabilitate pentru a se menține pe radarul investitorilor străini

 

Dr. Alex Todericiu, Președinte Export-Club

„Eu nu cred că diaspora românească se va întoarce dacă se înmulțesc apelurile de la Palatul Cotroceni sau dacă se fac congrese ale diasporei. (…) În general, diaspora românească, care a ajuns acolo la vremuri de bejenie, este formată de oameni care își caută un drum mai bun în viață. Dacă vreți să știți experiența austriacă, noi în Austria nu ne gândim să sprijinim neapărat întoarcerea românilor acasă. Este dreptul lor să se întoarcă, așa cum este și dreptul lor să rămână. Poate ar fi mult mai interesant să sprijinim implicarea cetățenilor de origine română care au luat cetățenia altor țări în politica locală din nou lor patrie, de adopție. Milioane de români sunt în străinătate, dar nu au dat decât poate niște consilieri locali, niciodată un parlamentar în vreuna din țările de adopție. Este păcat”, a afirmat dr. Alex Todericiu, Președinte Export-Club.

Alex Todericiu, cetățean austriac, născut în România, a subliniat că Austria, Germania și Elveția, unite de limba germană, sunt diferite și nu au o strategie investițională comună , cel puțin în România.

„România a fost gazdă bună pentru investiții străine mari și mici. Momentele în care România era o prințesă dorită de toată lumea au cam apus. Actualmente, România are o productivitate cu bune și cu rele, iar niște salturi fenomenale nu se vor putea face”, a mai spus el.